Lego gyárlátogatás

Közel másfél év várakozás után, 2018. január 23-án sikerült eljutnunk a nyíregyházi Lego gyárba, ahol egy két és fél órás programon vehettünk részt.

A biztonságos és akadálymentes haladás érdekében megadott szabályokat kellett betartanunk az egész gyár területén, melyet ismertettek velünk a program elkezdése előtt. A szabályok a következők voltak:

  • táskákat, csomagokat a fogadó épületben kellett letenni, mert a gyárba nem lehetett bevinni
  • láthatósági mellényt kellett viselnünk, visitor felirattal a hátulján
  • magassarkú cipőben nem mehettünk
  • a kijelölt útvonalakat nem szabadott elhagyni
  • a csoporttól nem volt szabad lemaradni valamint szaladgálni sem
  • nem volt szabad felmászni semmire pl: korlát, egyéb tárgyak
  • rágógumit és cukorkát nem volt szabad fogyasztani a program során
  • ételt, italt tilos volt bevinni
  • fényképezni csak akkor volt szabad, ha az idegenvezető engedélyt adott rá

Nálunk semmi probléma nem volt, mindenki betartotta a szabályokat és tudott viselkedni.

Összességében jól éreztük magunkat, izgalmas volt a program, érhetően beszélt az idegenvezető hölgy és tájékozott volt. Az egyetlen negatívum, hogy nem volt gyártás és így csak elképzelni tudtuk sajnos.

A Lego gyárat nézhetjük gazdasági szemmel is. Ha ilyen szempontból elemezzük és figyeljük meg, akkor azt vesszük észre, hogy ez egy virágzó vállalat. Miért is lehet ilyen sikeres? Azért mert, ha Magyarország határain belül nézzük, akkor egy monopólium vállalkozásról beszélhetünk. Igazából, amit az országunkban találunk gyár az a Dán üzemnek az egyik leányvállalata. A gyártás nemzetközi munkamegosztással történik. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon nem termelnek mindenféle legót, hanem a különböző országokban lévő gyárakkal együttműködnek. Az egész világon összesen 5 legó gyár működik. Ennek következtében nincs versengés a piacon (nem kompetitív).

Ráadásul ezek a gazdasági javak népszerűek nem csak a gyerekek, hanem a felnőtt férfiak körében is. Nagy kereslet van rá, így nagy kínálatot is igényel, ezáltal a csőd esélye igen alacsony.

A Dán gyárnak az elmúlt években növekedett a jövedelme, ennek köszönhetően Magyarországnak is nagyobb lett az árbevétele.

Már az épület megépítésekor számíthattak a sikerre, mert szándékosan úgy építkeztek, hogy legyen egy nagy üres terület, ahol, ha szükséges bővíthessék a gyár működési területét és több jószágot hozhassanak létre.

A gyár figyel arra is, hogy minél természet barátibb módon termeljenek és szelektáljanak. Minden ember más szemszögből figyelhette meg a gyárat. Minden nézőpontból kaptunk új információkat, amiket eddig nem tudtuk.

A 11.C diákjai

Képek a gyárlátogatásról

BGSZC Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma

OM: 203061

1047 Budapest, Baross u. 72.

© Copyright Berzeviczy Gergely Szakg. 2020. Joomla weboldalak SiteFace Kft.

Search